Iskalnik počitnic

Sardinija


Koristne informacije

Sardinija

Sardinija (italijansko Sardegna [sarˈdeɲɲa], je s površino približno 24.000 km2 za Sicilijo drugi največji otok na Sredozemskem morju in na ozemlju Italije. Leži zahodno od Apeninskega polotoka in malo južno od francoske Korzike. Od Ligurije na severu je oddaljena približno 350 km, od Afrike na jugu pa približno 250 km.

Politično je Sardinija ena od petih avtonomnih dežel Italije z uradnim imenom Regione Autonoma della Sardegna/Regione Autònoma de Sardigna. Kot taka ima nekaj notranje avtonomije. Razdeljana je na štiri province in glavno mesto Cagliari, ki je hkrati največje na otoku. Sardinci govorijo domorodno sardinščino in manjšinske jezike: sasarščino, korziško galurščino, algareško katalonščino in ligurski tabarkino. Jeziki so priznani z regionalno zakonodajo in imajo enak položaj kot italijanščina.

Zaradi raznolikosti ekosistemov, v katere spadajo gore, gozdovi, ravnine, velika nenaseljena področja, reke, kamnite obale in dolge peščene plaže, je Sardinija nekakšen mikro kontinent z izredno dolgo zgodovino.

Počitnice na Sardiniji:


Strme pečine, neskončne plaže in idilični zalivi, zgodovinske znamenitosti, vino in sardinske specialitete - počitnice na Sardiniji so čisto sladko življenje. Tukaj lahko doživite čisto dolce vita na vaših naslednjih počitnicah v Italiji na plaži.

Odkrijte italijanski sanjski otok med pohodništvom ali kolesarjenjem, sproščanjem na plaži ali nakupovalnim izletom v slikovitih mestih in vaseh!

S približno 24.000 kvadratnimi kilometri je Sardinija drugi največji otok v Sredozemlju. Njegova oblika je skoraj dvakrat daljša (270 kilometrov) kot široka (145 kilometrov). Grki so jih imenovali Sandalyon zaradi njihove podobnosti s potiskom sandalov. In to skoraj točno sredi Sredozemlja. Italijanska obala je oddaljena 202 kilometra, afriška obala (Tunizija) le 180 kilometrov. Njen neposredni sosed na severu je francoski otok Korzika.

Sardinija: kultura države


Sami Sardinci ljubijo svoj otok z vsem srcem, so precej sramežljivi, a še vedno gostoljubni. In hrana je tako raznolika in veličastna kot otoška pokrajina. Povsod je zastopana klasična italijanska kuhinja s testeninami, picami itd., vedno pa je vredno odkriti tudi sardinske specialitete. Sirni cmoki z medom (Seadas), majhne testenine s paradižnikovo omako, žafranom in salsiccio (Malloreddus alla Campidanese), sardinski sir pecorino, vino in tanki kruhki (Pane Carasau) so prava poslastica za brbončice.


Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -15 %

FIRST MINUTE - 15%

poletje 2024 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
[email protected]