Iskalnik počitnic

Kampanija


Koristne informacije

Kampanija

Kampanija (v italijanskem izvirniku Campania [kampànja]) je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Meji na severu z deželo Molize, na zahodu z deželo Lacij in s Tirenskim morjem, na jugu s Tirenskim morjem in na vzhodu z deželama Apulija in Bazilikata. Deli se na pet pokrajin: Avellino (119 občin), Benevento (78 občin), Caserta (104 občine), Napoli (92 občin) in Salerno (158 občin),. Ob obali je več otokov, po večini vulkanskega izvora; glavni so Capri, Ischia, Vivara, Procida, Nisida.

Počitnice v Kampaniji
Počitnice ob morju v Kampaniji, kam iti? Od polotoka Sorrento do obale Amalfi, od Cilenta do Caprija, celotna obala Kampanije ponuja resnično izjemna obmorska letovišča z neokrnjenimi plažami in kristalno čistim morjem.

Ob obali Kampanije je nekaj najlepših in najbolj slikovitih plaž v Italiji, kjer divja narava in visoke pečine s pogledom na morje sobivajo z zlatimi plažami in majhnimi ribiškimi vasmi.

Že nemški popotniki v Italijo v 18. stoletju so bili navdušeni nad Kampanijo. Johann Gottfried Seume kot tudi Goethe, ki je tukaj dobil navdih, da je napisal svojo pesem »Ali poznate deželo, kjer cvetijo limone«. Kampanija je zdaj najbolj priljubljena počitniška regija v južni Italiji. Neapelj, Amalfijska obala, Cilento ter otoka Ischia in Capri so pravi magneti za obiskovalce. Prijetno podnebje spodbuja bujno vegetacijo sredi skoraj neokrnjene narave.

V Kampaniji so priljubljena arheološka najdišča Pompeji, Paestum in Herculanaeum, Modra jama na Capriju, vila Rufolo v Ravellu in nenazadnje Vezuv. Neodvisno od ogledov so na voljo številne druge aktivnosti. Plavanje in vodni športi, odkrivanja s kolesom ali peš v nacionalnem parku Cilento in številni sodobni športi zagotavljajo raznolikost vaših počitnic v Kampaniji.

narava in pokrajine
Veliki deli regije Cilento so bili leta 1991 razglašeni za narodni park (Parco Nazionale del Cilento e Valle del Diano) in končno leta 1998 za Unescov seznam svetovne dediščine. Znamenitost regije je 1281 metrov visoki Vezuv. Mogočni vulkan še naprej nenehno privlači popotnike z vsega sveta. Pogosto so rezervirani izleti na Vezuv. Nahaja se le 9 kilometrov od mesta Neapelj v istoimenskem zalivu in njegove dejavnosti komaj dopuščajo, da bi se območje sprostilo. Toda ljudje okoli njega so se zdaj sprijaznili s svojim nevarnim sosedom.

Znamenitosti v Kampaniji
Povsod po Kampaniji spomeniki iz grške in rimske antike ter vzvišene stavbe iz srednjega veka pričajo o pestri zgodovini. Najbolj znane znamenitosti v Kampaniji so Pompeji, Paestum, Herculaneum in nenazadnje Vezuv. Na voljo so številni ogledi arheoloških najdišč in Vezuva, ki jih lahko med seboj tudi kombinirate. Med grozljivim izbruhom vulkana leta 79 našega štetja sta bili cvetoči mesti Pompeji in Herculanaeum izbrisani. Ta nesreča neznanskih razsežnosti se je kasneje izkazala za srečo za arheologijo. Ohranjeno je celo mesto iz 1. stoletja našega štetja. Tam že od 18. stoletja potekajo izkopavanja.

Casa Diomedi in Casa neznanega pesnika dajeta dober vtis o življenjskem slogu rimske visoke družbe. Pompeji imajo tudi najstarejši amfiteater na svetu, ki je bil zgrajen 150 let pred Kolosejem. Na steni vojašnice gladiatorjev še vedno najdete grafite starodavnih navijačev. V Capui in Puzzuoli sta tudi impresivna amfiteatra. Lahko si predstavljamo, kako se je počutil Tračan Spartak, ko je pobegnil iz gladiatorske šole v Capui in sprožil največji upor sužnjev v antiki. Kogar zanimajo gladiatorji, obiščite tudi Museum Nazionale v Neaplju, kjer hranijo 80 % danes ohranjenih gladiatorskih oklepov.

Na otoku Ischia so impresivni pestra vegetacija in topli, radioaktivni vrelci. Capri ima še en turistični vrhunec z Modro jamo.


Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -15 %

FIRST MINUTE - 15%

poletje 2024 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
[email protected]