Iskalnik počitnic

LJUBLJANA


Koristne informacije

LJUBLJANA

Ljubljana, Slovenija
Ljubljana mesto po meri človeka. Kljub temu, da se uvršča med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice.

Glavno mesto Republike Slovenije (Slovenija je članica Evropske unije od leta 2004.)
Površina: 275 km2
Število prebivalcev: 283.000
Povprečna januarska temperatura: - 0,3 °C
Povprečna junijska temperatura: 20,7 °C

V Ljubljani so ohranjeni sledovi vseh petih tisočletij njene zgodovine, med njimi zapuščina rimske Emone in staro mestno jedro s srednjeveškim gradom, baročnimi pročelji, okrašenimi portali ter vegastimi strehami. Mozaik dopolnjujejo slikoviti mostovi na reki Ljubljanici in prostran park Tivoli, ki sega v samo središče mesta.

Ljubljani daje današnji videz deloma italijanski barok, deloma pa secesija, ki se odraža v slogu številnih zgradb, postavljenih po potresu leta 1895.

Svojemu rojstnemu mestu je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan osebni pečat tudi svetovno znani arhitekt Jože Plečnik. Mestno podobo so kasneje oblikovali njegovi učenci, zaznamovale pa so jo tudi stvaritve novega vala priznanih mladih slovenskih arhitektov.

Ljubljana se med ostalim ponaša z eno najstarejših filharmonij na svetu.

Vsako leto se v mestu zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev - tako vrhunskih glasbenih, gledaliških in likovnih kot tudi alternativnih in avantgardnih dogodkov - med katerimi je vredno posebej omeniti 14 mednarodnih festivalov.

Značaj Ljubljane zaznamujeta dve zelo različni potezi, ki se med seboj dopolnjujeta na posrečen in izviren način: Čeprav najbolj slovi po svoji zgodovinski dediščini in tradiciji, je namreč razmeroma mlado mesto (povprečna starost prebivalcev je nekaj več kot 30 let) s sodobnim življenjskim utripom.


Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -15 %

FIRST MINUTE - 15%

poletje 2024 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
[email protected]