Iskalnik počitnic

Cavallino-Treporti


Koristne informacije

Cavallino-Treporti

Cavallino-Treporti, je razpršena italijanska občina s 13.283 prebivalci v metropolitanskem mestu Benetke v Benečiji, ki je bila do leta 1999 okrožje občine Benetke. Ime izhaja iz iz dveh krajev, ki sestavljata ozemlje, vendar nobeno ni občinski sedež, saj je glavno mesto Ca' Savio.

Ozemlje občine je obalni polotok, ki ločuje severno Beneško laguno od Jadranskega morja. Reka Sile (ki teče v stari strugi reke Piave in je zato znana tudi kot Piave Vecchia) jo ločuje na severovzhodu od občinskega območja Jesolo.

Polotok od lagune deli kanal Pordelio, ki se proti zahodu razveja v dva druga kanala, Portosecco in Saccagnana; vsi trije so plovni. Pordelio se konča blizu Sile, s katerim je povezan preko kanala Casson; sotočje slednjega v reko je regulirano z zaporo.

Ozemlje polotoka predstavlja posebnost: približno se je podvojilo od leta 1888, leta izgradnje valobrana, ki je z zaustavitvijo peska v bližini omogočil napredovanje kopnega, kar se nadaljuje še danes, dokler ne doseže končne luči jezu .(leta 2016 do popolne zasute le še sto metrov). Leta 1888 je morje doseglo sedanjo Punta Sabbioni, ki je danes oddaljena 2 kilometra, in je tako napredovalo za približno 150 metrov vsakih 10 let, kar je določilo oblikovanje trikotnika novega obalnega zemljišča, ki je nato predstavljalo zemljišča za kampe, državno lastnino in veljalo za vojaško območje (medtem ko je prvotno ozemlje oz. notranje ozemlje ostalo kmetijska in zasebna last). Prav zaradi narave vojaške cone (in torej s prepovedjo gradnje) v novoprimorju ni bilo urbanizacije, temveč so se razvili le kampi na relativnih parcelah, ki so bile s koncesijo dodeljene zasebnikom. država. Nenavadno je, da je enega od sklopov italijanska vojska dodelila italijanski komunistični partiji.


Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -15 %

FIRST MINUTE - 15%

poletje 2024 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net