Iskalnik počitnic

Izola


Koristne informacije

Izola

Izola je staro ribiško mesto z bogato zgodovino. Z ugodno obmorsko lego na severu Istre je Izola s svojo marino tudi eden vodilnih centrov navtičnega turizma.

Leta 1820 je bila v tu odkrita termalno voda in tedaj je se je tudi začel prvi turizem. Danes je mesto pomembno tudi po ribištvu, saj je bila ravno v Izoli zgrajena prva tovarna za predelavo in konserviranje rib ob Jadranski obali. Kot zanimivost: Stari del mesta leži na nekdanjem otoku. Otok je bil naseljen že v I. stoletju našega štetja in je bil s kopnim šele kasneje povezan s kamnitim mostom. Kot mesto je bila Izola obdana z mestnim obzidjem, ki je bilo v začetku 19. stoletja porušeno, kamenje pa se je uporabilo za zasutje morja med otokom in celino. Izola je bilo v svoji zgodovini znano kot mesto upornikov. Leta 1253 je razglasila samostojnost in je postala mesto s svojimi zakoni in oblastjo. V 13. in 14. stoletju so bile zaradi ozemlja celo medmestne vojne s Piranom in Koprom.


Simonov zaliv se nahaja v neposredni bližini Izole, od koder vodi priljubljena sprehajalna pot. Od tu je tudi čudovit pogled na Izolo. Avto lahko pustimo na parkirišču nad zalivom, ki pa je v poletnih mesecih lahko precej zasedeno. Tukaj je tudi vstop na plažo hotelskega naselja, kjer so za otroke na voljo razna igrala, trampolin, peskovnik in vodni tobogan. Simonov zaliv se nahaja v bujnem mediteranskem zelenju.

Je del neokrnjene slovenske obale in se nahaja na kraju, kjer je bilo v rimskih časih pristanišče Haliaetum. Ostanki pomola so pod morjem. Danes jih lahko občudujemo le ob močni oseki. V okviru Hotelskega naselja Simonov zaliv so na voljo hotel Haliaetum, depandanse Palma, Perla, Korala, Sirena in Mirta ter letne hišice Park in restavracija. Naselje ponuja vse, kar je potrebno za oddih od vsakdanjika v vsakem letnem času.Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -15 %

FIRST MINUTE - 15%

poletje 2024 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
[email protected]