Slovenija - pohodništvo | Gradtur.si

Iskalnik počitnic

Slovenija - Pohodništvo

pohodništvo - Kranjska Gora pohodništvo - Kranjska Gora pohodništvo - Kranjska Gora pohodništvo - Pohorje pohodništvo - Pohorje pohodništvo - Pohorje pohodništvo - Pohorje pohodništvo - Portorož pohodništvo - Portorož pohodništvo - Portorož pohodništvo - Bled pohodništvo - Bled pohodništvo - Bled pohodništvo - Bled pohodništvo - Kranjska Gora pohodništvo - Kranjska Gora
Koristne informacije

Slovenija - Pohodništvo

Pohodništvo Slovenija:


Pohodništvo je v Slovenji zelo priljubljena aktivnost saj ste v nekaj minutah iz mestnega vrveža na pohodniški poti. Na izbiro imate lahkotnejše sprehode po dolinah in gričevju ter bolj zahtevne zavarovane poti v visokogorju.

V Sloveniji obstaja 9.000 tisoč kilometrov označenih poti, in preko 5.000 km označenih sprehajalnih in tematskih poti ter poti za nordijsko hojo. Ob poteh je lociranih 30 specializiranih hotelov in drugih namestitev za pohodnike ter 176 planinskih koč.

Po Sloveniji se lahko odpravite:
- po gozdnih učnih poteh
- po tematskih turističnih poteh
- po posebej za nordijsko hojo urejenih poteh
- po planinskih poteh (lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih)
- po daljših regionalnih in vseslovenskih veznih poteh
- v sklopu organiziranih pohodniških prireditev
- s specializiranimi pohodniškimi agencijami

Večino poti lahko obiščete skozi vse leto, če ste primerno opremljeni in vam to dopušča vreme. Pred odhodom na pot se vedno pozanimajte o vremenskih razmerah.

Za pohodništvo obstaja nekaj nasvetov dva med njimi pa sta naslednja:
- ne puščajte sledov (stvari, ki ste jih vzeli s seboj na pot prinesite nazaj ali jih že pred tem vržite v smetnjak.
- uporabite vodnika (za zahtevnejše poti v visokogorju)

Poti gleda na višino delimo na
- Visokogorje (poti so na višinah med 1500 in 2864 m nadmorske višine.)
- Sredogorje (poti so na višinah med 800 in 1500 m nadmorske višine.)
- Gričevje in nižine (poti so na višinah do 800 m nadmorske višine.)

Pohodništvo glede na tip hoje delimo:Planinske poti
Po slovenskih gorah in hribih je več kot 7 tisoč kilometrov dobro označenih poti. Slovensko visokogorje, ki vključuje Julijske Alpe, Kamniško - Savinjske Alpe in Karavanke je za obiske najbolj primeren od pozne pomladi do zgodnje jeseni, ko je odprtih večina planinskih koč.
Planinske poti so speljane tudi po vseh slovenskih hribovjih. Od Idrijskega in Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega do Posavskega hribovja ter Pohorja. Te planinske poti v lepem vremenu lahko obiščete praktično skozi vse leto.

Nordijska hoja
Velja za eno izmed najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti, ki je primerna za ljudi vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. V Sloveniji sta urejena tudi dva parka nordijske hojein sicer v Šmarjeških Toplicah in v Pomurju.

Tematske pohodniške poti
Tematske pohodniške poti vključujejo:
- Kulturno - etnološke poti (poti kulturne dediščine, zgodovinske poti, romarske poti in poti, namenjene spoznavanju vina in kulinarike)
- Poti na temo narave (poti naravne dediščine, gozdne učne poti in poti po zavarovanih območjih)
- Športno - rekreativne poti (poti za nordijsko hojo, sprehajalne poti, trim steze in fitnes steze)

Učne poti
Na učnih poteh lahko spoznate pojave, rastline in živali ter tradicionalne obrti. V Sloveniji je urejenih preko sto različnih učnih poti, večinoma potekajo po gozdovih.

POHODNIŠKE DESTINACIJE v NAŠI PONUDBIJulijske Alpe / Kranjska Gora ter Gozd Martuljek
Kranjska gora ponuja več kot 100 km pohodniških poti, od najlažjih rekreativnih do resnih gorniških tur. V Turistično Informacijskem Centru Kranjska Gora si lahko priskrbite sprehajalno karto Zgornjesavske doline z orisi 20 označenih poti.
Zgornjesavska dolina s Kranjsko Goro ter Gozd Martuljkom, v poletnem času ponuja izjemne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa. Pohodne ture na Tromejo, Mojstrovko, Špik in Prisojnik so le nekatere izmed neštetih možnosti. Z žičnico ali peš lahko pridemo na razgledni Vitranc nad Kranjsko Goro, ki pa je le streljaj oddaljen od še bolj razglednega Ciprnika.

V Kranjski Gori priporočamo naslednje namestitve:
- Ramada Resort ex. Hotel Larix ****
- Ramada Hotels & Suites ex. Hotel Prisank ****
- Hotel Kompas ****
- Hotel Alpina ***
- apartmaji Vitranc ***
- hotel Špik ****/*** (gozd Martuljek)

Julijske Alpe / Bohinj
Bohinjsko jezero leži v osrčju Triglavskega narodnega parka (dve doline in Julijske Alpe v okolici). Triglav 2864 m leži na tromeji občin Bohinj, Kranjska Gora in Bovec. Bohinj z jezerom je zanimiv v vseh letih časih - tudi pozimi. V okolici Bohinja imate na voljo
- več kot 300 km označenih planinskih poti
- 22 označenih sprehajalnih/tematskih poti
- planinske koče
- tematske poti

V okolici Bohinja ter v samem Bohinju priporočamo naslednje namestitve:
- Bohinj park Eco hotel ****
- Hotel Jezero ****

Julijske Alpe / Bled
Čeprav Bled najbolj slovi po čudovitem jezeru z otokom, ni nič manj privlačen kot izhodišče za izlete v vzhodne predele Triglavskega narodnega parka. V zaledju kraja privlačita Vintgar in Pokljuška soteska, medtem ko gorska planota Pokljuka in vrhovi nad njo prav tako niso daleč. Kraljestvo gozdov in gora vabi na raziskovalne sprehode po označenih poteh, ki jih je dovolj za veliko obiskov v vseh letnih časih. Posebno Pokljuka je zaradi mreže prog za tek na smučeh in zaradi lahkega dostopa v bližino gorskih velikanov zelo privlačna tudi pozimi.

Na Bledu priporočamo:
- Hotel Kompas ****
- Hotel Lovec ****

Julijske Alpe / Bovec
Bovec izstopa po številnih poteh v visokogorju. (samotni skalni svet in kraški pojavi). Pomemben del destinacije je Triglavski narodni park. Ljubitelji nižinskih izletov na Bovškem uživajo v tematskih poteh, kot sta Pot miru in Soška pot. Na Poti miru ob prijetni hoji med ostanki številnih utrdb, muzeji na prostem in pomniki spoznamo dediščino 1. svetovne vojne, medtem ko jo v trdnjavi Kluže ob predstavi društva 1313 na poseben način tudi doživimo. Soška pot ob edinstveni modrozeleni reki Soči in številnih kulturnih znamenitostih drži v dolino Trente, v osrčje neokrnjene narave in miru.
Odlično izhodišče za izlete v visokogorje je zgornja postaja krožne kabinske žičnice Kanin na nadmorski višini 2202 metra.

V Bovcu priporočamo:
- Hotel Sanje ob Soči ****
- Hotel Mangart ****

Pohorje Rogla - Maribor,
Pohorje (Črni vrh, 1543,5 m), pogorje, ki se dviga nad mestom Maribor in se od tam razteza proti zahodu, je zelena oaza prečudovite narave in neštetih možnosti za sprostitev in rekreacijo.
Krasijo ga naravne znamenitosti, kot so šotna barja z jezeri, slapovi in pragozd, do katerih nas pripeljejo številne pohodniške in kolesarske steze, ki prepredajo pohorske gozdove. Za visok srčni utrip poskrbijo adrenalinski park, poletne sanke, gorsko-kolesarski bike park in pozimi seveda številne aktivnosti na snegu.
Osrednja Štajerska se bohoti z bujnimi zelenimi gozdovi, sončnimi vinorodnimi griči, bogato dediščino ter izjemno vinsko tradicijo, katere simbol je najstarejša trta na svetu, ki raste v Mariboru, središču regije. Številne poti so privlačne v vseh letnih časih, doživetja na njih pa poleg kulinaričnih izkušenj dopolnjujejo naravne in kulturne znamenitosti, ki zagotavljajo nepozabna pohodniška doživetja. Podajte se na pot skozi tišino pohorskega pragozda, med slapove in šotna barja.

Na Rogli priporočamo:
- Hotel Natura ****

Slovenska Istra / Porotrož - Piran
Slovensko Istro ter obalo je mogoče uživati in doživljati na več načinov. Obstajajo števile sprehajalne poti ki so varne, nenaporne in vas popeljejo skozi Piran, Portorož, Lucijo, Sečo, Strunjan in njihovo okolico.
Zemljevid s podrobno označenimi piranskimi pešpotmi lahko naročite tudi v TIC v Portorožu in v Piranu. Nekaj zelo priljubljenih poti je tehle:

1. Obalna pešpot (13 km)
Najdaljša izmed desetih pešpoti poteka skorajda ves čas neposredno ob morju. Bližina morja in pogled tja daleč do tujih obal in gorovij dajeta tej poti poseben šarm. Obalna pešpot na svojstven način poveže vsa urbana naselja piranskega prostora in je hrbtenica vseh drugih pešpoti. Celo pot v eni smeri lahko prehodite v sedmih urah.

2. Piranska pešpot (3 km)
Pot, ki obkroži mesto, vam Piran predstavi v prav posebni luči. To mesto je resnično fotogenično iz vsake perspektive. Pot je nadvse slikovita, nezahtevna in le tu in tam rahlo strma. Nikar ne pozabite fotoaparata! Sprehod po tej poti predstavlja uro in pol popolne sprostitve.

3. Portoroška pešpot (5 km)
Krožna pot okoli Portoroža bo navdušila še največje godrnjače. Previdnejši morate biti na dveh mestih, kjer prečkate glavno cesto, vse drugo pa je kljub nekaj več ovinkom, zaradi katerih morate paziti na smerne oznake, popoln užitek. Vedute, parki, krajina, zabavišča, vse se nenehno izmenjuje. Ta terapija traja slabi dve uri.

4. Lucijska pešpot (4 km)
Ta krožna pešpot vas popelje tudi skozi Lucijo, največje naselje piranske občine. Pokaže vam, da sta Lucija in njena neposredna okolica še kako barviti in privlačni. Resda gre tu in tam rahlo navkreber, vendar vam bo celotna pot vzela le dve uri hoda, baterije pa si boste napolnili za daljši čas.

Na Slovenski obali priporočamo:
- Hoteli v Portorožu
- Hoteli v Strunjanu
- Hoteli v Piranu
- Hoteli v Izoli


TOP PONUDBA

AKCIJA -5 %

FIRST MINUTE -5%

zima 2022 | polpenzion

AKCIJA -5 %

FIRST MINUTE -5%

zima 2022 | polpenzion

AKCIJA -5 %

FIRST MINUTE - 5%

zima 2022 | polpenzion

AKCIJA -25 %

AKCIJA 4=3 (-25%)

zima 2022 | polpenzion

Pomoč uporabnikom:
041 838 697