Iskalnik počitnic

Ibiza


Koristne informacije

Ibiza

Ibiza - ko potrebujete odklop :)

Ibiza (katalonsko Eivissa) je otok v Sredozemlju, približno 80 km stran od španske obale. Je tretji največji izmed Balearov, ki spadajo k Španiji. Največje mesta na Ibizi so Ibiza (katalonsko Vila d'Eivissa ali samo Vila), Santa Eularia des Riu in Sant Antoni de Portmany.

Balearski otoki (katalonsko Illes Balears, špansko Islas Baleares) je otoška skupina v zahodnem delu Sredozemskega morja. Politično so del Španije, v kulturno-jezikovnem pogledu pa spadajo h Katalonskim deželam. Glavni otoki so: Majorka (kat. in špa. Mallorca) na sredini, Menorka na vzhodu, Ibiza (katalonsko Eivissa) in Formentera na zahodu. Otoki so združeni v Balearsko avtonomno skupnost, ki meri 5014 km2 in ima 846.000 prebivalcev. Glavno mesto je Palma de Mallorca. Otoki so hriboviti z malo gozda. V rodovitnem, namakanem nižavju uspevajo južno sadje, olive, vinogradi. Pomemben je turizem.

Geografija
Španska otoka Ibiza in njena manjša sestrica Formentera se radi kitita s superlativi. Na omenjenih sredozemskih Balearskih otokih ne boste našli le opevanih diskotek, starodavnih vasi in najčistejših plaž, ampak tudi najnovejšo modo, kot tudi najzanimivejšo publiko. Prav ta pokrajinska in kulturna raznolikost obeh otokov nudi dano atraktivnost za vsak okus. Vseeno, ali iščeš mir in počitek na mirnih, osamljenih peščenih obalah, ali tudi dolgih in osamljenih obalah Formentere, ali pa iščeš izčrpujoče aktivnosti dnevnega in nočnega življenja, na obeh otokih pride vsak gost na svoj okus.
Formentera, ki je od Ibize oddaljena eno uro vožnje z ladjico predstavlja raj neskončnih obale z mogočnimi sipinami in turkizno modrim morjem. Sprehajalci in zagrizeni vozniki koles se bodo na tem 95 km2 velikem otočku počutili prav dobro.
Nasprotno je Ibiza nekaj večji otok, saj meri ca. 572 km2, tako da otok lažje spoznate z najetim avtomobilom. Višjih hribov na otokih ni, na severo-vzhodu se nahaja nekaj višjih hribčkov. Na 210 kom dolgi obali vas vabijo peščeni zalivi, ki so prekrasni za kopanje, dosegljivi pa so samo z izletniškimi ladjami. Prav tako priporočajo potepanje po začrtanih poteh po notranjosti otoka, čez širna polja in loge, da bi tako neposredno spoznali enkratnost tamkajšnje narave. Glavno mesto Ibize je istoimensko mesto. Centrum Formentere pa leži v San Francisco Javier.

Podnebje, klima
Že zaradi 300 sončnih dni na leto je klima na Ibizi in Formenteri nadvse prijetna. Pozimi temperatura redko zdrsne pod 6 st.C, v poletnih mesecih juliju in avgustu pa se povzpne do 30 ali 35 st.C. Voda ponuja med majem in novembrom prijetne kopalne temperature. Najboljši potovalni meseci pa so maj in junij, kakor tudi september in oktober, kajti v tem času so temperature izjemno ugodne in dopuščajo tako kopalne kot tudi kulturne aktivnosti. Poleg tega je spomladi otok pobarvan s pisanimi cvetnimi odtenki.

Promet
Javne prevoze so prevzele privatne družbe. Skoraj vsa naselja so povezana z javnim prevozom, tj. bus-linijami. Skoraj vse povezave potekajo zvezdasto iz mesta Ibiza v okolico. Vožnja je poceni, večinoma cenejša kot v Nemčiji in se posebno izplača v glavnih smereh kot npr. iz Ibiza-mesto v San Antonio. Med sezono potekajo tudi različne “diskoteka-bus-linije”, ki te razrešijo problema, kje parkirati avto.

Kar se tiče najema vozil, obstajajo tako velika mednarodna podjetja, kot tudi male privatne krajevne izposojevalnice, ki so ponavadi cenejše, avti pa so verjetno slabše servisirani. Zato si lahko avto izposodite tudi v hotelu, kar je seveda dražje, a lahko varnejše. V obeh primerih pa potrebujete veljavno nacionalno vozniško dovoljenje, najnižja starost 21 let! Najvišja dovoljena hitrost po naseljih je 60, izven naselij pa 90 km/h.

V vseh večjih krajih so tudi postajališča za taxi, v manjših krajih si morate taxi naročiti v naprej. Otok je razdeljen v cone. Taxi-avto je prepoznaven po svojih zelenih črtah na strehi. Znak z belim “T”.

Cene se obračunajo po voznih tabelah, katere vam voznik pokaže na vašo zahtevo. Obstajata dnevna in nočna tarifa. Startnina za taxi je večinoma 3,5 EUR nato pa ca 1,2 EUR za km; torej nekaj dražje kot v Ljubljani.

Mesta

Ibiza: ca 50.000 prebivalcev ima samo mesto, cel otok pa cca 140.000.
Na Ibizi Playa de n Bossa, Talamanca in Figuertas, ki predstavljajo najbolj živahne kraje na Ibizi. Značilne so kilometre dolge peščene plaže s finim, belim peskom, v neposredni bližini mesta Ibiza, z vodo, ki 50 m od obale ni globlja od enega metra. Idealno za družine z majhnimi otroki.

Talamanca je zaliv, ki je zaščiten pred vzhodnimi vetrovi in valovi. V bližini je znamenita diskoteka Pacha ( v mestu Ibiza- smer Talamanca) ali velika diskoteki Amnesia in Privilege, ki sta oddaljeni od centra 10 km (v središču otoka). Figuertas je od mesta Ibiza oddaljen le 1 km, ponuja obiskovalcem dva peščena zaliva in prijetno promenado. Zaradi ugodne lege je primerno izhodišče za odhode na individualne izlete.

Santa Eulalia: je z 10.000 prebivalci tretje največje mesto na Ibizi in leži zavarovan na vzhodni obali otoka. V bližini se nahajajo najlepše plaže na otoku. Mesto samo je “Treffpunkt” za vse sem priseljene tujce. Vredno si je ogledati staro mesto in novo četrt. Tu sta ob sredah (Es Cana) in sobotah (San Carlos) “Hippie-trga”, ki se nahajata v neposredni bližini novega naselja, nove četrti, z bivalnimi bloki in trgovinami.

Bahia de San Antonio: Drugo največje mesto otoka Ibiza se je razvilo v center turističnih dejavnosti. Tu so številne trgovine, kavarne, bari in dve najbolj znani diskoteki na otoku. V barvno slikovitem pristanišču za začne tudi mestna promenada. Majhne, peščene plaže se nahajajo vse naokrog zaliva. V bližini se nahajajo čudoviti zalivi ot Cala Bassa in Cala Conta, do katerih lahko pridete z redno avtobusno linijo ali s čolni na pedala.
Na otoku Formenteri so počitniška središča v mestih Es Pujls, Playa Mitjorn, ki je znana kot čudežna peščena plaža, ki se razprostira po celotnem južnem delu otoka, v ozadju katerih so v pinijevih gozdovih nameščeni številni počitniški objekti, kot penzioni, bungalovi, majhne restavracije, kioski s pijačo. Vsak ljubitelj narave bi se odločil za to prvinsko špansko atmosfero, v kateri bi se odlično počutil. Tretje mesto je Es Calo, ki leži na Playa Tramuntana, ki je poznan po svojem majhnem ribiškem pristanišču. Tu lahko vsak dan ješ dobro, svežo ribo. To je tudi kraj primeren za ljubitelje snorkanja (zaradi vetra tramontane).

Zabava
Zvečer so vam na voljo diskoteke. Šele ob dveh zjutraj se tukaj resnično začne prava zabava. Na Ibizi od julija do septembra sploh ni treba spati, ves dopust lahko preplešete. Posebno v najbolj znani ekskluzivni diskoteki Pacha, boste pogosto srečali zelo ugledne ljudi, zato se temu sploh ne čudite. Vstopnina znaša od 25 in več, v baru stane coctail cca. 15 Eur. Povsod pa najdete tudi majhne kafeterije in rustikalne bare, prav tako prijetne majhne lokale za sladokusce

Diskoteke:
diskoteka Amnesia : prva open-air diskoteka na Ibizi, perfekten personal. Vstopnina 30 do 50 EUR, vodka-lemon - 15 EUR, pivo - 10 EUR, veljajo znižane cene ob predložitvi flyjerja.

diskoteka Pacha:prva odprta diskoteka (leta 1973), sedaj je po svetu že več kot 70 Pacha's po vsem svetu. Sprejme ca 3000 ljudi, potrebujete pa kar nekaj obiskov da odkrijete vse sobe in ovinke. Vstopnina 30 do 70 EUR, vodka-lemon - 15 EUR, pivo 10 EUR

diskoteka Privilege: Eden izmed pravih Ibiza klubov, prvi na svetu z bazenom. Verjetno največji klub z zmogljivostjo 10.000 obiskovalcev. Vstopnina 60 EUR za Manumission , druge noči od 25 do 50 EUR. Pogosto je možno dobiti brezplačne vstopnice od promotorjev na ulicah Ibize (vendar morata priti vsaj par upre prej da lahko notri pridete zastonj potem pa na pijači zapravit razliko za vstopnino). Vodka-lemon 10EUR, pivo 8 EUR. Vstopnice je priporočljivo kupiti vnaprej ker je število obiskovalcev omejeno.

diskoteka Space : prvi tako imenovani after-hour, odprt leta 1988, lociran na Playa d'en Bossa. Vstopnine od 30 do 60 EUR, vodka-lemon 10EUR, pivo 8 EUR. S flyjerji velja znižana ali brezplačna vstopnina.

lep ambient ter dobe zabave so v enem od novejših klubov na Playa den Bosa Ushuaia beach hotel - the club . Zabave tam trajajo le do 24:00 ure saj vse poteka v atriju hotela. Vstopnine od 30 do 70 EUR.

Ravno tako zabave potekajo po številnih beach barih ter klubih po otoku eden boljših je Blue Marlin (Cala Jondal Beach).

Nakupi
Kot dopustnik prideš naravnost na letališče v duty free shop ali v pristaniško četrt, kjer je največ butikov, kjer prodajajo “Adlib”-modo, kar pa lahko služi le v omejem obsegu kot primerno darilo za svoje bližnje, ki so ostali doma. Cene za kvalitetne izdelke so izjemno visoke. Na “Hippie”- trgih lahko najdeš umetniški in domač nakit. Majhne izdelke domače obrti se tudi danes še posreči kupiti po ugodni ceni.
Kot klasična darila še danes veljajo usnjeni izdelki, alkohol in tobak. V tipičnih osmerokotnih kartonskih škatlah različnih velikosti lahko domov prineseš okusne, v masti pečene, kvašene polžke. Prav tako značilen za otok je t.im. Hierbas, domač zeliščni liker, ki ima po govoricah otočanov zdravilni učinek in sicer pri ljubezenskih težavah, kakor tudi ob prepolnem želodcu. Vsebuje 27 raznih zelišč.

Odprtost trgovin: od 10. do 13. in od 17. do 21 ali 22:00 ure, sobota 10. - 14:00, nedelje popoldne večinoma zaprto (ni kebrovega zakona in lahko veliko privarčujete če kupujete pijačo v trgovinah).

Telefoniranje
klicna številka za Španijo iz Slovenije je: 00 34
klicna številka za Slovenijo iz Španije je: 00 386
Mobilni telefoni delujejo normalno.

Hrana in pijača
Tu kuhajo jedi iz vseh koncev sveta. Vsekakor pa je vredno poizkusiti domačo hrano, ki pa se že zelo približuje zahodnoevropskim navadam. Domačo hrano lahko dobiš v specializiranih, ekskluzivnih, tudi že sto let starih gostilnah im. Fincas, kjer pripravljajo predvsem okusne morske jedi. V osnovi velja za vsak španski obrok splošen princip: vzemite si dovolj časa in uživajte v enaki meri tako v hrani, kot tudi v zabavi. Vrhunec dneva vedno predstavlja večerja, ki se prične okrog 21. ure in se pogosto zavleče čez več ur.

Razume se, da se ob hrani popije kozarček vina. Za aperitiv priporočamo “Palo”, grenčico iz rožičev. Kot specialiteta sta znana domača likerja “Frigola”(timijan) in “Herbas”(27 zelišč), oba uporabna po preobilnem obroku.

Jedilnik: “Guixat de Peix” – mesna enolončnica, - Denton al Horno= baršč pripravljen v pečici, -Burrida de ratjada= Rochen v mandljevi omaki, - Paella= žafranov riž, školjke in drugi morski sadeži, servirano v okrogli ponvi, -Aiolli= drobnjakova majoneza, - Sopi i bullit= močna jušna enolončnica iz mesa, kosti, slanine in zelenjave, - Sobrasada= mehka svinska klobasa z rdečim poprom, zelo pekoča, servirana topla ali mrzla, s kruhom. Poobedki: Graixonera= neke vrste puding iz jajc, mleka in sladkorja., - Flan= karamelni puding s karamelnim prelivom, -Flao ibicenco=pepermintni kolač, ki ga pečejo le ob posebnih priložnostih, zato ga je nujno poizkusiti!, Mandelkuchen= mandljev kolač.

Lekarne, zdravnik
odprte od 9-13 in od 16,30 do 20 od pon. do petka, sobota 9-13. ure.
Zdravnik: turističnem naselju je na razpolago zdravnik, katerega pa je potrebno plačati v gotovini. Refundacijo zahtevate lahko doma, po vrnitvi, v kolikor ste skupaj z aranžmajem vplačali tudi turistično zdravstveno zavarovanje. V zdravstvenih centrih Mahon in Ciutadela pa so zdravstvene usluge zastonj, če predložite obrazec E1111, tj. internacionalna zdravstvena izkaznica. Zobozdravnik je plačljiv.

Časovna razlika
Ni časovne razlike!


Poletje: Slovenija & BIH - TOP PONUDBA
TOP PONUDBA

akcija -5 %

FIRST MINUTE - 10%

poletje 2020 |

akcija -15 %

FIRST MINUTE -15%

najem |

akcija -10 %

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion |

first minute -15 %

FIRST MINUTE -15%

polpenzion |

Pomoč uporabnikom:
[email protected]