Iskalnik počitnic

Zelenortski otoki - Cabo Verde

Cabo Verde

Zelenortski otoki - Cabo Verde

Cabo Verde
Zelenortski otoki, uradno Republika Zelenortski otoki, so suverena republika na otočju Makaronezijske ekoregije Severnega Atlantskega oceana ob zahodni obali Afrike.
Nenaseljene otoke so v 15. stoletju odkrili in kolonizirali Portugalci; otoki so sčasoma postali središče trgovine z afriškimi sužnji. Večina prebivalcev Zelenortskih otokov izhaja iz obeh skupin ljudi.

»Zelenortski otoki« so dobili svoje ime po Zelenem rtu, najzahodnejši točki Afrike, ki leži v današnjem Senegalu. Nahajajo se 570 kilometrov od obale zahodne Afrike.

Zelenortski ali Kapverdski otoki so samostojnost pridobili pred več kot tridesetimi leti (1975). Pred osamosvojitvijo so bili portugalska kolonija. Cabo Verde, kakor otoke imenujejo domačini, ležijo 600 km zahodno od senegalskega polotoka Zeleni rt, po katerem so dobili tudi ime. Večina lokalnih prebivalcev je mulatov, temnopolti so navadno Senegalci, Ganci in Gvinejci na začasnem delu. Otok Sal je eden izmed desetih naseljenih otokov in tudi turistično najbolj oblegan. Z imenom Sal je povezana sol, saj so bile soline nekoč ena glavnih gospodarskih panog države. Otok je razen nekaj manjših vulkanov popolnoma ploščat in puščavski. Konstantni veter in eksotične mivkaste plaže naredijo otok magnet za surfarje in kajtarje.

Na otoku Sal je edino pravo mesto Espargos, nekoč ribiška vasica Santa Maria pa postaja prava turistična meka. Hoteli in apartmaji se gradijo v neverjetnih razsežnostih. Nepremičninski posel cveti.

Podnebje
Zelenortski otoki ležijo v subtropskem pasu. Podnebje je suho in milo. Povprečne temperature segajo od 24 °C januarja in februarja do 29 °C septembra. Povprečnih letnih padavin je 68,4 mm, mesec z največ padavinami je september, ko jih povprečno pade 33,6 mm. Od aprila do julija pade manj kot milimeter dežja na mesec.

Geografija
Cabo Verdski arpileg se sestoji iz 10 večjih ter 5 manjših otokov. Površina vseh otokov znaša cca. 4'000 km2.

Majhen otoških svet leži med 15 ° in 17 ° severne zemljepisne širine ter 22 ° in 25 ° zahodni dolžine v Atlantiku,
Oddaljenost od afriške celine, je cca. 450 km (zahodno od Senegala), medtem ko so Kanarski otoki app. 1'700 km severno od Zelenortskih otokov.

Otočje je nastalo na podlagi vulkanske aktivnosti pred približno 26 milijoni let.
bližina afriške celine je pripomogla k temu da se je ob pomoči vetrov na otoke naložil - drobni pesek iz Sahare, zato se na nekaterih otokih nahajajo čudovite plaže in sipine.

Zahodno otočje - hriboviti otoki Santo Antao, Santiago, Sao Nicolau, Brava in Fogo so bili oblikovani z intenzivno vulkansko aktivnostjo. Visokogorje sega vse do 3'000 m nadmorske višine.

Splošni podatki
Število prebivalcev: 480.000
Površina: 4033 km2
Glavno mesto: Praia (kar pomeni plaža v portugalščini)
Največje mesto: Praia (100.000 preb.)
Uradni jezik: portugalščina
Valuta: cabo verde escudo (CVE) 1000 CVE = cca. 10 EUR

Viza
Najlaže jo je mogoče dobiti na letališču na Zelenortskih otokih – Espargos, otok Sal. Vizum (”visa on arrival’) stane 25 €.

Čas za obisk
Čez celo leto. Klima je podobna kot na Kanarskih otokih (dokaj konstantne temperature skozi celo leto), le malce topleje je pozimi. Dežuje zelo redko. Morje je najtoplejše ob koncu septembra in v začetku oktobra, ko se segreje do 27 C.

Znamenitosti, vredno ogleda
Na otoku Sal soline, predvsem pa drobno peščene plaže. Potapljanje. Na nekaterih delih obale tudi izjemne možnosti za kite surfing in wind surfing (konstanten veter in valovi). Na preostalih otokih je veliko možnosti za sprehode, trekinge, ribolov (big game fishing).

Glasba s Kapverdskih otokov je poznana po celem svetu. Najbolj značilna glasbena zvrst je ‘morna’ - počasna, sentimentalna muzika, podobna portugalskemu ‘fadu’. Daleč najbolj znana pevka in tudi predstavnica ‘morne’ je Cesaria Evora, ki je nastopala že tudi v Sloveniji.

Nastanitve in hrana
Prenočišča niso ravno poceni. Na otoku Sal je v kraju Espargos vseeno ceneje kot v turistični Santa Mariji. V prvem se dobi najcenejša (enoposteljna) soba za okoli 1800 CVE, medtem ko je za to ceno težko dobiti kaj spodobnega v Santa Mariji. Cene se začnejo pri 3500 CVE.

Prav tako sta relativno dragi tudi hrana in pijača. V cenejših restavracijah ponujajo dnevni meni že za 500 do 600 CVE. Najbolj znana hrana je cachupa, potem piri-piri, pa seveda morska hrana na sto in več načinov. Precej poceni so jastogi.
Koristne informacije
Cabo Verde - Sal Cabo Verde Cabo Verde Cabo Verde Cabo Verde - Sal Cabo Verde - Sal Cabo Verde - Sal Cabo Verde - Boa Cabo Verde - Boa Cabo Verde - Fogo Cabo Verde - Fogo ljudje Sal Santiago lokacija


Ramada Resort

akcija -5 %

akcija -5%

FIRST MINUTE - 10%

poletje 2020

več >

Hotel Histrion

akcija -15 %

akcija -15%

FIRST MINUTE -15%

najem

več >

hotel Sunce

akcija -10 %

akcija -10%

FIRST MINUTE - 10%

polpenzion

več >

Hotel Mirta

first minute -15 %

first minute -15%

FIRST MINUTE -15%

polpenzion

več >